Живеем бавно

5 стъпки към семплия и щастлив живот

Как и защо започнах да опростявам живота си ?

Реших да променя някои навици с цел да опростя ежедневието си, по този начин целях да сложа спирачки на мозъка си. Трябваше да вкарам ред не само във физическия, но и в умствения сват. Тъй като смятам, че когато физическият е подреден и умственият се чувства по-добре. 

1.  Лоши сутрешни навици

Като за начало премахнах навика да гледам сутрин дълго телефона си,  това ми даде възможност да пия спокойно кафе, да се гримирам, без да имам дете висящо на краката ми. Преди се оправдавах, че нямам време да тренирам, но също така още от събуждането си първо си вземах телефона за да проверя социалните си мрежи и така почти по час всеки ден. Сега имам достатъчно време да правя и упражнения.
За да променим живота си е необходимо малко усилие и решителност.

2. Какво консумирам всеки ден

Тук е важно да отбележим, че консумацията не е само физическа, но и ментална.

Първо започнах да обръщам повече внимание на храната, която консумираме. Малък пример, вкъщи обичаме пица, често вземахме готово тесто, защото както се сещате много бързахме и нямахме време.Сега обаче осъзнавам, колко е приятно да замесим сами тесто,  да го гледаме как втасва, как става вкусен блат за нашата пица. Насладата от това е несравнима, а аз се чувствам прекрасно от тази промяна.


Но освен физическата консумация, сложих филтър на всичкия поток от информация, който идва към умът ми – профили, които следвам в социалните си мрежи, сериали, предавания, Youtube, новини, списания, изображения, реклами. Започнах да забелязвам всичко и да не позволявам информация, която не желая да ми влияе, да влиза в съзнанието ми. Премахнах абонамети за бюлетии към сайтове, които запълват пощата ми. Отследвах всички онези профили, които съм последва заради giveawey. Сега често си слагам спирачки и се питам, „Продукта, който се подарява трябва ли ми?“; „А наистина ли искам да последвам тези профили?“. 

3.  Неосъществими големи списъци

Това е едно от първите неща, които трябваше да го осъзная още, когато нашето дете се появи, но продължих да вярвам, че мога да свърша всичко и че всичко е важно. Сега знам, че нито мога, нито трябва да свърша всяка една задача веднага.

Започнах да си поставям  2 до 3 дневни задачи, пиша си ги на малко листче хартия и си го слагам на видно място.
Има дни, в които имам повече неща за правене, тогава си поставям 1 основна задача – 3 по-малки и 5 дребни задачи.  
Започвам от основната задача, изпълнявам я бавно и без да се пришпорвам, а след това продължавам с останалите. 

Ако изпуснеш настоящия момент, изпускаш срещата си с живота. – Тич Нхат Хан

4. Вещи, които не използвам

 От много време следвам метода на Мари Кондо и се разделям с ненужните си вещи и притежания.

Важно е да не затрупваме физическия си свят с предмети, които не ползваме. Дрехи, обувки, книги, дребни предмети в чекмеджето, дори ненужни снимки в телефона и стари файлове в компютъра. Ако искаме живота ни да е простичък е нужно да премахнем всичкия безпорядък.
Препоръчвам две книги свързани с минималистичният начин на живот – „Кой те излъга какво е щастие“ от Ралица Генчева и „Магията на подреждането“ на Мари Кондо.

5. Мултитаскинг 

Мултитаскваето или правенето на много неща е много изкушаващо в забързаното ежедневие, но по този начин нямаме пълно внимание към нищо и нямаме нужното внимание. Мултитаскингът води до хронично разсейване и загуба на време. 

Може повърхностно да изглежда, че мултитаскингът е супер качество, което помага за ефективно свършена работа, но често това не е така.  

В един момент забелязах как постояно се движа от една към друга задача и създавам ненужен стрес на ума си, дори не осъзнавах как в края на деня мозъка ми се чувстваше като прегрял. Един ден бях започнала да върша няколко задачи свързани с подготовката на рожденият ден дъщеря ни, и никоя от задачите не беше приключена, а на следващия ден се наложи да приключа всички, но нямах желание, не го правих с любов и спокойствие и нещата просто не се получиха така както трябва. 

Сега започнах да върша нещата едно по едно, съзнателно и с вимание към детайлите. Без Facebook, без Youtube. Ако чета книга, просто чета книга. Ако гледам филм, гледам филм, не си проверявам Instagram и не си пиша с приятелки през това време.  

Това е много важна есенция за бавен и семпъл живот.

 

Ако усетите, че бързате  (това се случва много често), спрете за миг, поемете глъдка въздух и се успокойте.  След това се опитайте да продължите в спокойно и осъзнато състояние без да бързате.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *